امروزه یک دندانپزشک خوب و مجرب تمام تلاش خود را می کند تا دندان را ترمیم نماید و در دهان حفظ کند اما در برخی از مواقع وسعت پوسیدگی و بیماری آنقدر زیاد است که نمی توان دندان را حفظ نمود و در نهایت دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان می شود. عزیزانی که دارای دندان پوسیده و خراب هستند و قصد انجام این پروسه را دارند می توانند برای دریافت مشاوره ، انجام روش های دیگر یا خارج کردن دندان از دهان و غیره به کلنیک دندانپزشکی مهرویلا مراجعه کنند.

 

کشیدن دندان

 

دلایل کشیدن دندان

از جمله متداول ترین دلیل انجام این کار ، پوسیدگی و از بین رفتن تاج و ریشه آن است، اما به این نکته توجه داشته باشید در صورتی که افراد برای درمان سریع به بهترین کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنند و آن پوسیدگی جزئی را درمان نمایند دیگر نیازی به انجام این پروسه نیست اما در صورت سهل انگاری برای درمان، پوسیدگی زیاد شده و باعث شکسته شدن تاج دندان و در نتیجه از بین رفتن ریشه می شود.

قابل ذکر است کشیدن دندان تنها مختص به زمان پوسیدگی دندان نیست. مانند دندان عقل که با رویش آن به دلیل فشاری که به دندان ها وارد می کند و غیره کشیده می شود. همچنین در برخی از مواقع دندان ها در درمان ارتودنسی به دلیل اینکه دندان ها مرتب شوند و در جای اصلی خود قرار گیرند نیز کشیده می شوند، در این مورد جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد چرا که پس از کشیده شدن و مرتب شدن دندان ها هیچ فضای خالی در دهان وجود نخواهد داشت.

چه عواملی در حذف دندان ها تاثیر می گذارد؟

پوسیدگی های عمیق و عفونت دندان ها : گاهی اوقات ممکن است با وجود پوسیدگی های عمیق و همراه با عفونت در دندان ها ، هیچ پروسه درمانی جهت بهبودی و ترمیم این عارضه وجود نداشته باشد ، حتی ممکن است دندانی که در گذشته عصب کشی شده است مجدد تحت شرایطی پوسیده شود ، که در این مواقع پزشک کشیدن دندان را به افراد توصیه می کند.

شلوغی دندان ها و بکارگیری از ارتودنسی : در صورتی که فضای کافی در فک افراد وجود نداشته باشد ، دندان ها با فشار بسیار زیادی در کنار یکدیگر قرار می گیرند ، که این امر سبب شلوغی و نامرتبی دندان ها می شود ، در این مواقع حذف دندان ها فضای لازم و کافی را برای قرار گیری درست دندان ها ایجاد می کند ، که یک پروسه درمانی فوق العاده می باشد.

آسیب و جراحت های دندانی : در برخی مواقع و با وارد شدن آسیب به دندان ها ممکن است شکسته شود ، این شکستگی تا زیر خط لثه ادامه پیدا کند و حتی گاهی اوقات در زیر استخوان نیز قرار گیرد ، این موارد می تواند سبب آسیب دیدگی ریشه شود ، که دیگر دندان قابل ترمیم نمی باشد ، بنابراین با کشیدن دندان می توان از بروز عوارض بیشتر نیز پیشگیری کرد.

بیماری پریودنتال : برخی از افراد با ابتلا به بیماری های لثه که سبب اسیب دیدگی بافت و استخوان زیرین لثه می شود ، در نهایت منجر به لقی شدید دندان ها می شوند ، که بهتر است دندان بیمار کشیده شود.

دندان های شیری و نیفتادن آن ها در زمان مناسب : در صورتی که دندان های شیری کودکان در زمان مناسب خود نیافتد ، ممکن است برای ایجاد فضای لازم برای رشد دندان های دائمی کشیدن دندان های شیری لازم باشد ، که سبب عدم حذف دندان های دائمی در اینده خواهد شد.

عوارض کشیدن دندان

زمانی عوارض انجام این پروسه نمایان می شود که مشکلاتی در طی انجام پروسه یا پس از آن رخ دهد. در برخی از موارد ممکن است در زمان انجام این پروسه دندان های کناری دندان مشکل دارد آسیب ببیند یا روند پروسه موجب از بین رفتن پرشدگی یا روکش دندان شود. لازم به ذکر است که این مشکل تنها زمانی به وجود میاید که دندان های کناری دارای پر شدگی یا روکش بزرگی باشند یا دندانپزشک از تخصص ، تجربه و مهارت کمتری برخوردار باشد.

گاها در ناحیه ای که دندان کشیده شده است دندان های اطراف نیز حساس می شوند که این مسئله می تواند تا چندین هفته یا ماه طول بکشد و افراد را اذیت کند. همچنین به دلیل باز بودن محل زخم ممکن است دندان دچار عفونت شود و فرد شاهد تورم ، درد و سوزش در یک سمت از صورت خود باشد. در چنین شرایطی نیاز است تا افراد به پزشک مراجعه کنند.

اقدامات لازم قبل از کشیدن دندان

با پزشک خود مشورت کنید : بمنظور کاهش استرس ایجاد شده در پروسه کشیدن دندان ، بیمار باید با پزشک خود مشورت کرده و او را در جریان سایر نگرانی های ایجاد شده برای انجام این پروسه قرار دهد . در حقیقت پزشک شما با تجربه ای که دارد شما را با روند کشیدن دندان آگاه کرده و با شرح جزئیات فرایند انجام آن ، باعث می شوند که شما با آرامش خاطر به انجام این پروسه اقدام کنید .

سابقه پزشکی خود را مشخص کنید : یکی از مهم ترین نکاتی که پیش از  کشیدن دندان بیمار ملزم به انجام آن می باشد قرار دادن تاریخچه سوابق پزشکی خود به پزشک است زیرا در صورتی که فرد به بیماری های نظیر بیماری قلبی و کبدی ، اختلال در سیستم ایمنی ، یا سابقه بیماری اندوکاردیت باکتریایی دچار بوده باشید در آن زمان داروهایی مصرف می کردید که دندان پزشک باید از آن ها اطلاعات کاملی داشته باشد ؛ زیرا این گونه بیماران برای جلوگیری از عوارض ایجاد شده در حین عمل نیاز به استفاده از داروهای مناسبی دارند.

داروهای بی حسی : بدیهی است که در کشیدن دندان ، استفاده از دارو بی حسی برای پیشگیری از ایجاد درد برای بیمار از واجبات است که می توانید با مراجعه به متخصص خود از نوع بی حسی که در فرایند جراحی برای شما استفاده می شود آگاهی پیدا کنید.

داشتن حداقل یک همراه : به دلیل اینکه بی حسی موضعی بیمار ممکن است در عملکرد وی تاثیر بگذارد به همین دلیل اکثر پزشکان توصیه می کنند که بعد از اتمام کار برای بازگشت به منزل حتما یک دوست و همراه کنار خود داشته باشید تا بتوانید با ریسک کمتری به منزل باز گردید. در مواردی نیز اگر بی حسی موضعی و آرام بخشی دریافت کرده اید به هیچ عنوان برای رانندگی مناسب نیستید و اینکار می تواند شما را با خطر جدی روبه رو سازد.

مراقبت های بعد از کشیدن دندان به شرح ذیل می باشد :

  1. پس از این کار  خونریزی امری طبیعی محسوب می شود و به همین علت دندانپزشک برای کنترل آن یک گاز استریل بر روی آن قرار می دهد که بهتر است آن را تا 45 دقیقه در دهان خود و بر روی ناحیه مورد نظر نگه دارید.
  2. جهت کاهش تورم می توانید از کمپرس یخ استفاده کنید.
  3. از مکیدن و خالی کردن آب دهان پس از کشیده شدن دندان اجتناب کنید.
  4. در روز اول  از خوردن مواد غذایی سفت و نوشیدن مایعات داغ پرهیز کنید.
  5. در شب اول بعد از کشیدن دندان از مسواک زدن جدا خودداری کنید.
  6. داروهایی را که دندانپزشک برای تان تجویز نموده است به طور مرتب و دقیق استفاده کنید.
  7. می توانید از روز دوم دهان خود را با آب نمک بشویید.
  8. سعی کنید در چند روز اول  از الکل و دخانیات استفاده نکنید.
  9. در صورت بروز عفونت و خونریزی شدید سریع با کلینیک تماس گرفته یا به صورت حضوری مراجعه کنید.

 

کشیدن دندان

 

مراحل کشیدن دندان عقل

  • بررسی تصاویر بیمار و آماده سازی وی برای انجام پروسه
  • پس از انجام مرحله قبل نیاز است تا پزشک 10 الی 15 دقیقه قبل از جراحی ، با استفاده از دارو های بی حسی و تزریق آن ها در ناحیه استخوان فک و بافت لثه مکانی که دندان عقل یا دندان پوسیده شده که باید کشیده شود بیمار را برای انجام جراحی آماده می کند. تزریق بیحسی قبل از انجام پروسه باعث بی حسی عمیق و در نهایت بی حسی اعصاب ناحیه تحت درمان شده که همین موضوع باعث می شود فرد در زمان انجام فرایند درد و ناراحتی را احساس نکند.
  • پس از انجام مرحله فوق برای کشیدن دندان تست بی حسی صورت انجام می شود تا در صورت نیاز مجددا به بیماری بی حسی تزریق شود.
  • پس از آن که فک و صورت مراجعه کننده به طور کامل بی حس شد برای دسترسی به دندان و استخوان اطراف آن ، با استفاده از وسیله ای به نام بیستوری ، بر روی لثه برش بسیار کوچک و نازکی ایجاد می شود.
  • پس از آن دندان پزشک با بکارگیری وسیله ای به نام الواتور لثه را از اطراف دندان جدا کرده و با حرکت دادن و خالی کردن اطراف دندن ریشه دندان را لق می کند تا با یک فشار کوچک دندان از محل قرارگیری خود خارج شود.
  • پس از لق کردن دندان با استفاده از ابزاری به نام فرز دندان را به صورت کامل یا در صورت نیاز به صورت تکه ای بیرون می آورد. در این میان هر گونه ذرات کوچک و بزرگی که از استخوان یا دندان باقی مانده است برداشته می شود و محل جراحی تمیز می شود تا دچار عفونت نشود.
  • پس از آن لثه کشیده می شود تا زود تر بهبود یابد.
  • در نهایت برای جلوگیری از خونریزی بر روی محل کشیدن دندان گاز استریل و پانسمان قرار داده می شود.

لازم به ذکر است که میزان بی حسی مورد نیاز برای بی حس کردن صورت و فک بیمار به شرایط فیزیکی بیمار ، وزن او و فاکتور های دیگر وابسطه  است و در طول درمان نیز در صورتی که اثر بی حسی از بین رود مجدداً برای افراد تزریق انجام می شود.

جراحی یا کشیدن دندان عقل نهفته

دندان عقل آخرین دندان آسیاب به حساب می آید که دائمی است و در انتهای هر 4 طرف دهان قرار دارد. معمولا این دندان پس از سن بلوغ در می آید و در برخی موارد ممکن است هیچ گاه رشد نکند. گاهی ممکن است برای رویش دندان عقل فضای کافی وجود نداشته باشد که در این حالت ممکن است در لثه باقی بماند و به صورت نهفته وجود داشته باشد. اما با مراجعه به دندانپزشک زیبایی و ترمیمی می توان آن را از دهان خارج نمود.

 

کشیدن دندان

 

چرا کشیدن دندان عقل ضرورت دارد؟

به دلیل اینکه دندان عقل در انتهای دهان قرار دارد و آنجا بهترین مکان برای تجمع مواد غذایی و رشد باکتری است ، تمیز کردن آن دشوار می باشد. با تجمع مواد غذایی و رشد باکتری ها در این مکان ، پلاک تشکیل شده و دندان دچار پوسیدگی می شود. در واقع پلاک لایه ای چسبنده است که بر اثر ترکیب باکتری و بزاق دهان ایجاد می شود و چنانچه از سطح دندان پاک و شسته نشود ، منجر به پوسیدگی دندان و سایر بیماری های مربوط به دهان و دندان خواهد شد. این بیماری ها عبارتنداز :

  • پوسیدگی دندان
  • ژنژیویت یا بیماری پریودنتال ( بیماری لثه )
  • پری کورونیت
  • عفونت لثه یا سلولیت
  • استئومیلیت
  • آبسه دندانی
  • تومور های خوش خیم و کیست ها

بنابراین جراحی دندان عقل و خارج کردن آن از دهان ضرورت دارد. البته می توان با استفاده از آنتی بیوتیک و دهان شویه های ضدعفونی کننده ، از بروز برخی مشکلات احتمالی جلوگیری نمود.

زمان مناسب برای جراحی دندان عقل نهفته

به طور معمول ریشه های دندان های عقل ، در سنین نوجوانی تشکیل می شوند به همین خاطر بهترین زمان برای خارج کردن دندان عقل از دهان ، همان دوران نوجوانی است. در این دوره بیش از نیمی از ریشه های دندان ها تشکیل شده اند و جراحی کمترین عوارض را در پی خواهد داشت. با بالا رفتن سن ریشه های دندان رشد می کنند در نتیجه ممکن است دندان تغییر شکل دهد و کشیدن دندان با مشکلات بیشتری همراه باشد. همچنین ممکن است به عصب آسیب بزند و سایر دندان های مجاور را نیز خراب می کند.

چه روش هایی جایگزین مناسبی برای حذف دندان ها می باشد؟

درمان ریشه : در صورتی که آینده ای خوب برای دندان های شما عزیزان پیش بینی شود ، درمان ریشه یک راه عالی و جایگزینه مناسب حذف دندان می باشد. این پروسه بسیار مقرون به صرفه بوده و شما می توانید با بکارگیری از ان دندان های خود را تا حد ممکن حفظ کنید. فرایند درمان ریشه ، با تخلیه عفونت و اعصاب پوسیده داخل ریشه همراه می باشد. البته عدم رعایت بهداشت می تواند شدت پوسیدگی را افزایش دهد و افراد به کشیدن دندان نیاز پیدا کنند.

ایمپلنت های دندانی : یک جایگزین خوب برای افرادی که دندان های خود را کشیده اند ایمپلنت می باشد. آن ها بدون بروز هیچ گونه خطری در داخل استخوان فک قرار می گیرند و همانند دندان های طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند.

اپیکواکتومی : زمانی که درمان ریشه انجام نشود و در دراز مدت دندان شکسته شود ، این پروسه درمانی تکنیکی فوق العاده به جای کشیدن دندان خواهد بود که نوک ریشه دندان برداشته و پلمپ می شود.

 

 

فیلم کشیدن دندان عقل در کرج

 

پس از کشیدن دندان چقدر طول می کشد تا به طور کامل خوب شوم؟

معمولا برای اینکه جای دندان کشیده شده ، بهبود یابد یک الی دو هفته زمان نیاز است. بافت لثه و استخوان جدید رشد می کند. با گذشت زمان جای خالی دندان از دست رفته بر روی دندان های دیگر تاثیر گذاشته و باعث می شود تا سایر دندان ها به سمت ناحیه بی دندانی کج شده و از ردیف خود خارج شوند. در نهایت ممکن است بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی جویدن غذا سخت تر شود یا دائما ذرات غذا لای دندان های شما گیر کند و شما را آزار دهد. از همین رو بهتر است برای اینکه سلامتی خود را به دست آورید و حذف دندان برایتان مشکل خاصی را به وجود نیاورد ، برای جایگزینی دندان از دست رفته خود به دندانپزشک مراجعه کنید.

آیا کشیدن دندان جلو راحت تر است؟

در خصوص دندان های جلویی و بالایی ، ریشه دندان معمولا به شکل مخطروطی شکل می باشد ، پس مقاومت بسیار زیادی در مقابل کشیده شدن از خود نشان نمی دهد. به طور کلی کشیدن و برداشتن دندان جلو آسان تر از برداشتن دندان های عقب می باشد.

آیا پس از کشیدن دندان می توان ریشه دندان را درون لثه جا گذاشت؟

به طور کلی توصیه می شود تا زمان انجام این کار ریشه دندان هنیز برداشته شود. اما در برخی از موارد دندانپزشک مجبور است تا ریشه دندان را درون لثه جا بگذارد و از کشیدن آن خودداری کند. برخی از ریشه های دندان ها خیلی به عصب های داخل فک نزدیک می باشند و بیرون کشیدن آن ها ممکن است باعث آسیب دیدن همیشگی عصب شود.

خونریزی بعد از برداشتن دندان

خونریزی بعد از کشیدن دندان یکی از مهم ترین مسائلی است که بیماران از آن شکایت می کنند. اما باید بدانید که خونریزی بعد از انجام پروسه جراحی ، کاملا طبیعی است و بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی به طور کامل بهبود پیدا می کند. به عنوان مثال پس از انجام این پروسه ، باید مراقبت پانسمان باشید و تا یک الی دو ساعت بعد از درمان از برداشتن گاز استریل از روی دندان خودداری کنید تا دچار خونریزی در ناحیه تحت درمان نشوید. در صورتی که دارو های رقیق کننده خون همانند هپارین یا وارفارین مصرف می کنید یا اختلالات خونریزی مانند هموفیلی دارید پیش از انجام این پروسه با دندانپزشک خود صحبت کنید و او را از این بابت در جریان قرار دهید تا وی اقدامات لازم را برای جلوگیری از خونریزی انجام دهد. حتما به این نکته نیز توجه داشته باشید که افرادی که آسپرین یا دارو های مسکن غیر استروئیدی مصرف می کنند نیز ممکن است خونریزی بیشتری را تجربه کنند. با توجه به این مطالب در میابیم اگر شما پیش از کشیدن دندان و بعد از آن نکات مراقبتی را به درستی رعایت کنید ، دچار خونریزی شدید و مشکل ساز نخواهید شد و نباید بابت خونریزی بعد از برداشتن دندان ، نگرانی داشته باشید.

قیمت کشیدن دندان چقدر می باشد؟

به طور کلی باید بگوییم که هزینه این کار با سختی آن رابطه مستقیم دارد و هر چه سختی کشیدن آن بیشتر باشد هزینه آن نیز بیشتر می شود.