پوسیدگی دندان یکی از مشکلات جدی می باشد که اکثر افراد در صورت رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان با آن مواجه می شوند. به این نکته توجه کنید که دندان ها به آهستگی دچار پوسیدگی شده و در صورت مراجعه به موقع فرد به بهترین کلینیک دندانپزشکی می توان دندان را درمان و حفظ نمود. کلینیک دندانپزشکی مهرویلا با داشتن کادری مجرب و متبحر آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد.

پوسیدگی دندان

اما افرادی که دیر برای ترمیم دندان پوسیده به دندانپزشکی مراجعه می کنند، وسعت پوسیدگی بیشتر شده و به عصب دندان می رسد و در این مواقع ممکن است با عصب کشی دندان نیز نتوان دندان را حفظ نمود و دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان می شود.

چه عواملی باعث پوسیدگی دندان می شود؟

  • وضعیت بزاق دهان بیمار
  • فرم دندان  ( دندان هایی که نامرتب هستند احتمال بروز پوسیدگی در آن ها بیشتر است. )
  • سلول های موجود در بزاق دهان افراد
  • ژنتیک و جنس دندان

نشانه های پوسیدگی دندان چیست ؟

زمانی که دندان دچار پوسیدگی می شود دارای علائمی می باشد که می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

  1. تغییر رنگ مینای دندان در محل پوسیدگی می تواند از علائم پوسیدگی مینای دندان باشد، در این مواقع مینای دندان قهوه ای یا سیاه رنگ می شود.
  2. گاهی میزان تخریب ناشی از پوسیدگی بسیار کم بوده و به صورت سوراخ کوچکی در دندان ظاهر می شود که تنها با معاینه توسط دندانپزشک قابل تشخیص است.
  3. پوسیدگی بیش از اندازه دندان باعث شکسته شدن دندان می شود.
  4. حساس شدن و درد دندان هنگام خوردن مواد غذایی سرد، گرم ، ترش و شیرین.
  5. درد و حساس شدن دندان هنگام فشار دادن آن می تواند از دیگر علائم پوسیدگی دندان باشد.
  6. گیر کردن مواد غذایی بین دندان ها و پاره شدن نخ دندان نیز می تواند علت پوسیدگی باشد.

در صورت مشاهده هر یک از موارد فوق برای معاینه به بهترین کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید تا در صورت وجود پوسیدگی سریعا درمان شده و دندان از بین نرود.

نحوه درمان پوسیدگی دندان

پس از معاینه و گرفتن عکس از دندان ، دندانپزشک وسعت پوسیدگی را مشخص کرده و پس از آن روش درمانی مناسبی را برای برطرف کردن آن انتخاب می کند. برای درمان ابتدا پوسیدگی های موجود با استقاده از دستگاه های مخصوص در دندانپزشکی برداشته می شود و در صورتی که وسعت پوسیدگی کم باشد با آمالگام یا کامپوزیت دندان پر می شود. اما در صورتی که پوسیدگی به ریشه دندان رسیده باشد دندانپزشک ابتدا به عصب کشی دندان پرداخته و پس از آن دندان را با استفاده از مواد مخصوص پر می کند. گاهی لازم است برای زیباتر شدن دندان پوسیده از روکش دندان نیز استفاده کرد.

پوسیدگی دندان

شکستن دندان ها

زمانی که افراد دندان های سالمی داشته باشند ، زیبایی چهره آن ها نیز افزایش می یابد. اما در برخی موارد ممکن است به طور ناگهانی یا بر اثر خوردن خوراکی های سفت ، دندان دچار شکستگی شود. با شکستن دندان ها ، زیبایی دهان کاهش یافته یا از بین می رود. غالباً دندان ها به صورت عمودی شکسته می شوند که بر اثر وارد شدن فشار بیش از حد رخ می دهد. در واقع در حالت طبیعی فشار حاصل از جویدن به روی دندان ها تقسیم می شود اما هنگامی که فشار به روی یکی از دندان ها بیشتر باشد ، منجر به شکستن آن خواهد شد.

دلایل شکستگی دندان ها

عوامل مختلفی می توانند منجر به شکسته شدن دندان ها شوند که در ادامه به برخی از مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد :

  • تغذیه نامناسب

اصلی ترین دلیل این رخ داد ، داشتن رژیم غذایی نامناسب است. افرادی که بیش از حد از نوشیدنی های اسیدی همچون نوشابه یا مواد غذایی شیرین و نشاسته دار استفاده می کنند ، بیشتر در معرض پوسیدگی دندان و شکسته شدن آن هستند. چرا که در صورت مصرف این مواد ، به تدریج دندان استحکام خود را از دست می دهد و به راحتی با خوردن مواد غذایی سفت می شکنند.

پوسیدگی دندان

  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

همیشه مقداری از مواد غذایی لا به لای دندان ها باقی می مانند و در صورتی که فرد بهداشت را رعایت نکند این مواد باقی مانده تبدیل به پلاک و جرم می شوند و به روی دندان ها ثابت خواهند شد. پلاک و جرم موجب ضعیف شدن دندان شده و آن را شکننده می کنند.

  • ضربه و حوادث

در برخی موارد ممکن است بر اثر برخورد ضربه سنگین به دندان ، دندان ها ترک بخورند. ترک دندان به راحتی و با کوچکترین ضربه منجر به شکستگی می شود.

  • تغییرات دما

زمانی که افراد بلافاصله پس از مصرف نوشیدنی های سرد ، نوشیدنی داغ میل کنند ، ممکن است دندان آن ها ترک بخورد و این ترک خوردگی زمینه ساز شکستن دندان خواهد شد.

  • پوکی استخوان

پوکی استخوان بر اثر عدم مصرف لبنیات و مواد غذایی حاوی کلسیم و ویتامین D حاصل می شود. این عارضه که معمولا در افراد میانسال رایج تر است ، در تضعیف دندان ها نیز موثر بوده و موجب شکستن آن ها خواهد شد.

  • افزایش سن

بالا رفتن سن یکی از دلایلی است که می تواند منجر به شکستن دندان ها شود. در واقع هرچه سن بیشتر شود قدرت دندان ها نیز کمتر شده و شکننده تر می شوند.

علائم شکستگی دندان ها

در اغلب موارد دندان شکسته کاملا واضح و قابل مشاهده است. اما بعضی اوقات ممکن است در ابتدا فرد متوجه شکستگی خود نشود و زمانی آگاه گردد که تکه شکسته از دندانش جدا شده باشد.

پوسیدگی دندان

این مورد معمولا زمانی پیش می آید که دندان عصب کشی شده باشد و دردی ندارد. در این حالت ممکن است دندان پس از مدتی دچار التهاب و عفونت شود. اما دندان هایی که عصب دارند ، نسبت به گرما و سرما حساس می شوند. به منظور تشخیص شکستگی پنهان دندان ، عکسبرداری و رادیولوژی صورت می گیرد.

پیشگیری از پوسیدگی دندان

یکی از مهمترین اقدامات برای جلوگیری از بروز حفره های دندانی و پوسیه شدن دندان ها ، رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان می باشد. به کمک نکات زیر می توانید از دندان های خود در برابر پوسیدگی محافظت کنید :

  • بعد از هر بار خوردن یا آشامیدن ، دندان های خود را با خمیر دندان های حاوی فلوراید مسواک بزنید. بیشتر متخصصان حداقل دو بار مسواک زدن در روز را توصیه می کنند ؛ ولی ایده آل این است که دندان ها را پس از هر وعده غذایی بشویید. همچنین بین دندان ها را به کمک نخ دندان تمیز کنید. در صورتی که نمی توانید بعد از هر بار غذاخوردن دندان های خود را مسواک بزنید ، بهتر است دهان خود را آبکشی نمایید.
  • در مواردی که دندانپزشکتان تشخیص دهد که دندان های شما در معرض خطر پوسیدگی قرار دارد ، شستشوی دهان به کمک دهانشویه را برای شما تجویز می کند.
  • یکی از مهمترین کارها برای جلوگیری از پوسیدگی ، مراجعه منظم به دندانپزشکی برای معاینه دندان ها است. دندانپزشک می تواند در صورت لزوم با شستشو و تمیز کردن حرفه ای دندان های شما ، از بروز پوسیدگی دندان ها جلوگیری کرده یا در مراحل اولیه پوسیدگی ، اقدامات لازم را برای جلوگیری از گسترش آن را انجام دهد.
  • می توانید برای جلوگیری از پوسیدگی از درزگیرهای دندانی استفاده کنید. این پوشش های پلاستیکی با اتصال به سطوح دندان های عقبی ، با آب بندی کردن شیارها و شکاف های دندان ، از مینای دندان ها در برابر تشکیل پلاک و اسید محافظت می کنند. درزگیرها هم در کودکان و هم در بزرگسالان ، قابل استفاده هستند.
  • از آن جایی که در آب آشامیدنی مقادیری فلوراید وجود دارد ، نوشیدن این آب ها می تواند از دندان های شما در برابر پوسیدگی محافظت کند. بنابراین سعی کنید تا حد امکان از آب های بطری که فاقد این مواد هستند ، استفاده نکنید.
  • استفاده بیش از اندازه از میان وعده های غذایی و نوشیدنی ها سبب می شود ، که باکتری های دهان شما اسید بیشتری تولید کنند و در نتیجه مینای دندان ها تخریب شوند. بنابراین سعی کنید در طول روز ، کمتر از این مواد در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
  • از غذاهایی که با افزایش میزان ترشح بزاق به شستشوی دندان ها کمک می کنند ، بیشتر استفاده کنید. این غذاها شامل میوه ها و سبزیجات تازه ، قهوه های بدون شکر ، چای ، آدامس و … هستند. از مصرف مواد غذایی مثل آب نبات ، چیپس ، پفک و … که بین دندان های شما گیر می کنند ، پرهیز کنید.
  • در صورتی که به دلیل شرایط خاص پزشکی ، میزان باکتری های مضر در دهان شما زیاد بوده و در معرض پوسیدگی دندان قرار داشته باشید ، دندانپزشک شما از درمان هایی برای کاهش باکتری های مضر در دهانتان ، مانند شستشوی دهان با ماده ضد باکتری استفاده می کند.

درمان زیبایی دندان پوسیده شده و شکسته شده

در صورت شکسته شدن و پوسیدگی دندان ، ترمیم آن ضروری است. هر چه ترمیم این دندان به تعویق بیوفتد ، ممکن است دندان دچار شکستگی بیشتری شود. لازم به ذکر است امکان اصلاح دندان هایی که به صورت عمودی شکسته اند و به دو قسمت تقسیم شده اند ، وجود ندارد. به منظور درمان دندان های شکسته از روش باندینگ یا پر کردن دندان ، روکش دندان ، شکل دهی مینای دندان و غیره استفاده می شود.