برای درمان دندان های به هم ریخته چند نوع ارتودنسی وجود دارد که ارتودنسی متحرک یکی از آن ها می باشد. بریس متحرک ، همان گونه که از اسم آن نیز مشخص است ، متحرک می باشد ؛ یعنی بیمار می تواند هنگام غذا خوردن آن را از دهان دربیاورد و پس از اتمام غذا ، آن را در سر جای خود قرار دهد. برای آن که بهترین پروسه درمانی را با استفاده از بریس های متحرک داشته باشید ، توصیه می کنیم به بهترین کلینیک کرج ، کلینیک دندانپزشکی مهرویلا مراجعه نمایید.

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک

برخی از بیماران درباره اثر بخشی بریس های متحرک می پرسند ؛ تاثیرات درمان با این نوع ارتودنسی ها تماما به همکاری بیمار با ارتودنتیست بستگی دارد. هر چه بیمار به دستورالعمل های ارتودنتیست خود پس از درمان عمل کند ، از نتیجه بهتری بهره مند خواهد شد.

کاربردهای بریس های متحرک

  • هدایت و حرکت دادن جزئی دندان ها
  • در موارد کج بودن نسبی دندان ها و جلو بودن آن ها
  • ارتودنسی پیشگیری در کودکان ( باز نگهداشتن فاصله بین دندان ها )
  • کمک به حفظ درمان ارتودنسی ثابت و استفاده به عنوان ریتینر یا پلاک نگهدارنده
  • کمک به درمان ارتودنسی ثابت ، در مواردی مانند توسعه دادن کام ، یا ایجاد کشش خارجی در دهان

در چه مواردی نمی توان از بریس متحرک استفاد کرد ؟

  1. نامرتب بودن فک های پایین
  2. ایجاد تغییر و حرکت در بدنه دندان
  3. اصلاح چرخیدگی های چند گانه
  4. شلوغی و به هم فشردگی شدید ددندان ها (ناهنجاری های بایت شدید)
  5. نامرتبی های دندانی به سمت ریشه یا اپکس دندان (بروز نامرتبی اپیکال در دندان ها)

انواع بریس های متحرک

بریس های فانکشنال

کاربرد ارتودنسی متحرک ، اصلاح برجستگی دندان در کودکان در حال رشد می باشد. برای کمتر شدن برجستگی و برآمدگی دندان های فک بالا ، بریس های فانکشنال ، از طریق جلوتر آوردن فک پایین و تحریک آن کمک می کنند که، فک پایین فرایند رشد کامل خود را طی کند. این بریس ها ، دارای دو بخش مجزای بریس متحرک فوقانی و بریس متحرک تحتانی هستند ، و هنگام بستن دهان این بریس ها بر روی یکدیگر قرار می گیرند. برای کسب نتیجه بهتر بیمار باید در کلیه ساعات شبانه روز ، و در زمان خوردن و خوابیدن نیز از این بریس ها استفاده کند. بریس های فانکشنال به عنوان درمان اولیه ارتودنسی به کار می روند ، و معمولا به مدت 9 تا 12 ماه از آن ها استفاده می شود. برای اینکه دندان ها کاملا تراز و مرتب شوند ، به مدت 12 تا 18 ماه پس از این بریس ها از ارتودنسی ثابت استفاده می شود.

پلاک های هاولی

این پلاک ها از کمانی به شکل لب ، و قلاب های نگهدارنده آدام تشکیل می شوند. در موارد جلو بودن بیش از حد دندان های قدامی فک بالا ، از این پلاک های متحرک استفاده می شود. اگر تغییرات جزئی در این پلاک ها ایجاد شود ، می توانند به عنوان نگهدارنده بعد از درمان های ارتودنسی استفاده شوند.

ارتودنسی نامرئی

این ارتودنسی به دلیل داشتن پلاک های شفافی که جلب توجه نمی کنند ، دارای رواج زیادی در بیماران به ویژه در سنین نوجوانی می باشد.

ارتودنسی متحرک

چگونه می توان ارتودنسی های متحرک را تمیز کرد؟

  1. در ابتدا بریس های متحرک را با استفاده از آب شست و شو دهید تا باقی مانده مواد غذایی از داخل آن پاک شود.
  2. سپس با استفاده از یک برس نرم و مخصوص ، با بکارگیری از شوینده و آب ولرم داخل آن را به خوبی بشویید.
  3. با استفاده از یک پنبه تمامی شیار های موجود بر روی ارتودنسی متحرک را تمیز کنید.
  4. برای ضد عفونی پلاک ها می توانید از محلول های مخصوص و آنتی باکتریال استفاده کنید.
  5. توجه داشته باشید که خمیر دندان ها دارای خاصیت ساینده می باشند ، در نتیجه شست و شوی بریس ها با خمیر دندان می تواند سبب آسیب دیدگی پلاک ها شود.

کاربردهای دیگر تجهیزات بریس متحرک

ریتینر

برای تکمیل و ثابت ماندن درمان های ارتودنسی متحرک ، لازم است بعد از درمان تا مدتی از ریتینرها استفاده کنید. ریتینر ها انواع مختلفی دارند ، و ارتودنتیست شما را در انتخاب نوع مناسب آن راهنمایی می کند.

محافظ دهانی

در هنگام فعالیت های ورزشی که ممکن است به دندان هایتان آسیب برسانند ، ممکن است نیاز باشد از محافظ دهان استفاده کنید. محافظ دهان علاوه بر محافظت از بریس ها ، از دندان ها و لثه نیز محافظت می کند.

هدگیر

در مواردی که رشد فک پایین نسبت به فک بالا بیشتر است یا برعکس ، ارتودنتیست استفاده از هدگیر ها را برای هدایت رشد فک ، در موقعیت مناسب توصیه می کند.

محافظ شب

این محافظ ها برای جلوگیری از به هم فشردن دندان ها بر روی یکدیگر ، و ساییدگی آن ها در هنگام خواب به کار می روند.

توسعه دهنده کام

برای اینکه فضای کافی برای رشد دندان ها وجود داشته باشد ، ارتودنتیست از وسیع کننده کام برای عریض تر کردن فک بالا استفاده می کند.

قبل از درمان با ارتودنسی متحرک

پیش از این که مراحل درمان آغاز شود ، در ابتدا دندانپزشک ماهر در کلینیک مهرویلا ( ارتودنتیست ) دندان های بیمار را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد ، پس از معاینه های لازم مشخص می شود که بریس متحرک بهتر است یا ثابت ؛ در برخی مواقع تنها بریسمتحرک فک بالا و برخی دیگر فک پایین نیاز است. پس از مشخص شدن نوع ارتودنسی مراحل درمان آغاز می گردد.

ارتودنسی متحرک

مزایای استفاده از بریس های متحرک

  • استفاده از این نوع ارتودنسی علاوه بر این که موجب اصلاح فک و دندان های بیماران می شود ، شستشوی دندان ها را راحت تر می کند.
  • استفاده از ارتودنسی متحرک به دلیل آسان تر کردن رعایت بهداشت دهان و دندان، احتمال ابتلا به بیماری های لثه ای را نیز کمتر می کند.
  • بر خلاف دیگر ارتودنسی ها، به هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن و حتی ورزش کردن می توان به راحتی بریس متحرک را از دهان خارج کرد.

طول دوره درمان با ارتودنسی متحرک

در حقیقت درمان با بریس های متحرک کوتاه تر از ارتودنسی ثابت است و چیزی حدود شش ماه به طول می انجامد ؛ اما هرچه درمان پیچیده تر باشد این مدت زمان طولانی تر نیز می گردد. در جلسه مشاوره ای که قبل از درمان گذاشته می شود ، ارتودنتیست با توجه به ناهنجاری های فکی و دندانی شما مشخص می کند که مدت درمان چقدر است.

مراقبت های بعد از بریس های متحرک

  1. به هنگامی که در دهان قرار دارد از خوردن غذاهای سفت و سخت پرهیز کنید.
  2. مصرف غذاهای شیرین تا زمانی که ارتودنسی متحرک در دهان وجود دارد ، ممنوع می باشد.
  3. به هیچ عنوان پلاک ها را برای شستشو در داخل آب جوش یا گرم قرار ندهید.
  4. توجه داشته باشید که به هنگام شنا کردن باید پلاک ها را از دهان خارج کنید.
  5. در روز های نخست به هنگام صحبت کردن دچار مشکل می شوید که پس از مدتی برطرف می شود.
  6. برای شستشوی پلاک ها آن را در هفته یک بار در داخل محلول شستشو قرار دهید.

ارتودنسی ثابت و متحرک چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

یکی از کاربرد های شایع بریس های متحرک جا به جایی و اصلاح فرم فک ها می باشد ، اما در صورت نیاز به رفع مشکلات جدی تر و پیچیدگی های بسیار زیاد ارتودنسی متحرک کاربردی نداشته و دندانپزشک از ارتودنسی های ثابت استفاده می کند.

مراحل جای گذاری ارتودنسی های متحرک

مراجعه به پزشک : در ابتدا دندانپزشک با بررسی و معاینه موقعیت فک و دندان ها مشکلات موجود را بررسی کرده و بهترین نوع آن را جهت درمان شما بیماران عزیز توصیه می کند.

قالب گیری: در صورت انتخاب بریس متحرک لازم است تا از موقعیت دندان ها شما قالبی تهیه شود ، با بکارگیری از موادی مخصوص در مدت زمانی بسیار کوتاه دندان ها بیمار توسط ارتودنتیست قالب گیری می شود ، سپس قالب به لابراتوار فرستاده شده تا ارتودنسی متحرک بیماران تهیه شود.

جای گذاری ارتودنسی: چگونگی برداشت و جای گذاری ارتودنسی های متحرک از جانب دندانپزشک به بیماران به طور کامل و دقیق آموزش داده می شود .

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی های متحرک چه معایبی دارند؟

  1. هر بار و به هنگام جای گذاری ارتودنسی ، درد و فشار مختصری را باید تحمل کنید.
  2. ارتودنسی متحرک روشی فوق العاده و موثر جهت رفع تمامی نامنظمی ها و مشکلات موجود در دهان نمی باشد.
  3. در صورت بکارگیری از پلاک های متحرک ، افراد به هنگام صحبت کردن دچار مشکل خواهند شد.
  4. با هر بار خارج کردن پلاک ها از دندان مدت زمان بهبودی نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
  5. از مشکلات شایع این نوع ارتودنسی در میان بسیاری از افراد ، گم کردن آن بوده که لازم است در مواقع خارج کردن آن ها ، در ظرف مخصوص خود بگذارید.

چه عواملی در درمان ناهنجاری های دندان با استفاده از بریس های متحرک موثر است؟

مراجعه به دندانپزشکی حاذق: لازم است تا در ابتدا بیمار به دندانپزشکی حاذق و ماهر مراجعه کند و همچنین در زمان های از پیش تعیین شده برای بررسی روند درمان خود به ارتودنتیست مراجعه کند.

سن افراد: هر چه سن شما کم باشد ، روند درمان و بهبود ناهنجاری های فک و دندان های تان با سرعت بیشتری بهبود پیدا می کند ، که این موضوع در بزرگسالان کاملا متفاوت می باشد.

تغییر استخوان های فک: استخوان فک در افراد با سن کم بسیار نرم و انعطاف پذیر می باشد ، در نتیجه بکارگیری از ارتودنسی متحرک می تواند در جا به جایی بیشتر دندان ها و حتی فک نیز تاثیر بگذارد.

هزینه موردنیاز جهت ارتودنسی متحرک

این هزینه به نوع ناهنجاری و پیچیدگی درمان بستگی دارد که پس از ارزیابی های لازم مشخص می شود.