ارتودنسی سرامیکی نیز جزو انواع ارتودنسی می باشد که در کلینیک های دندانپزشکی برای درمان دندان های افراد استفاده می شود.

در زمان های گذشته تنها از ارتودنسی برای درمان بهم ریختگی دندان های کودکان استفاده می شد اما امروزه در هر سنی می توان به درمان بهم ریختگی دندان ها پرداخت اما با شرط این که لثه ها و استخوان ها از سلامت کامل برخوردار باشند.

ارتودنسی سرامیکی

ارتودنسی چیست ؟

ارتودنسی در لغت به معنی مرتب کردن دندان ها می باشد. در صورتی که دندان ها به هر دلیلی هم تراز نباشند یا بر روی یکدیگر قرار گرفته باشند برای درمان و اصلاح آن ها از ارتودنسی استفاده می شود.

ارتودنسی یکی از خدماتی می باشد که در کلینیک های دندانپزشکی ارائه می شود و از سیم، بند، براکت، هوک، فنر مارپیچی، باکال تیوب، کش ارتودنسی، هربست، وسیع کننده کامل و غیره تشکیل شده است.

انواع ارتودنسی

ارتودنسی ها انواع متفاوتی دارند که شامل ارتودنسی ثابت ، ارتودنسی متحرک ، ارتودنسی نامرئی ، ارتودنسی لینگوال ، ارتودنسی دیمون ، ارتودنسی رنگی و ارتودنسي سراميکي می شوند که در این مقاله قصد داریم درباره ارتودنسي سراميکي اطلاعاتی در اختیار تان قرار دهیم.

ارتودنسی سرامیکی چیست ؟

ارتودنسي سراميکي عموما برای جوانان و بزرگسالانی استفاده می شود که علاقه دارند درمان دندان هایشان توسط ارتودنسی کمتر قابل مشاهده باشد.

بریس هایی که در ارتودنسی سرامیکی مورد استفاده قرار می گیرند همانند بریس های فلزی هستند اما با این تفاوت که از جنس سرامیک می باشند.

مزایای استفاده از ارتودنسي سراميکي

  1. هم رنگ با دندان ها می باشند.
  2. هزینه انجام آن درمقایسه با بریس های زبانی کمتر است.
  3. از بسیاری از مشکلات جلوگیری می کند.
  4. مهم ترین و اصلی ترین مزیت این نوع ارتودنسی رنگ آن ها می باشد، رنگ ارتودنسی سرامیکی به گونه ای است که دیگر افراد نگران ظاهر دندان های خود پس از استفاده از آن ها نیستند.

ارتودنسی سرامیکی

اجزای ارتودنسی سرامیکی

تجهیزات ارتودنسی سرامیکی ، از آن جایی که در دهان دیده نمی شوند و در آن ها ، از بریس های سرامیکی همرنگ دندان و سیم کشی های نامرئی استفاده می شود ، جزو دستگاه های ارتودنسی نامرئی محسوب می شوند. اجزای این درمان ارتودنسی شامل موارد زیر هستند :

براکت ها

براکت های سرامیکی ، برای آن که در روی دندان ها دیده نشوند ، به رنگ سفید یا همرنگ دندان ساخته می شوند. این براکت ها توسط چسب های مخصوص ، بر روی سطح دندان ها چسبانده می شوند.

سیم های ارتودنسی

این سیم های قوس دار ، براکت ها را به یکدیگر متصل می کنند و برای صاف کردن دندان ها و هدایت آن ها به موقعیت مناسب ، بر روی دندان ها فشار وارد می کنند. برای اینکه این سیم ها دیده نشوند ، در رنگ های سفید یا مات در دسترس هستند.

کش های ارتودنسی

کش های الاستیکی ارتودنسی ، که در رنگ های متنوعی ساخته می شوند ، اتصال براکت ها و سیم ها به یکدیگر را برقرار می نمایند. از رنگ های مختلف این کش ها ، در ارتودنسی رنگی می توان برای بخشیدن جلوه ای زیبا به دندان ها ، استفاده کرد.

ارتودنسی سرامیکی در چه مواردی کاربرد دارد ؟

ارتودنسی با بریس های سرامیکی ، تقریبا همچون ارتودنسی با بریس های فلزی سنتی ، می تواند کلیه مشکلات و ناهنجاری های فکی و دندانی را برطرف نماید. مشکلاتی که با این دستگاه ارتودنسی ثابت برطرف می شوند ، عبارتند از:

  • فاصله بین دندان ها
  • شلوغی و نامرتبی دندان ها
  • به هم فشرده شدن دندان ها
  • دندان هایی که نیاز به چرخیدن دارند
  • عقب یا جلو بودن دندان ها نسبت به یکدیگر
  • ناهنجاری های بایت نظیر اپن بایت ، کراس بایت یا اور بایت

چه افرادی کاندید مناسبی برای استفاده از برکت های سرامیکی نیستند ؟

  1. از آن جایی که این براکت ها به آسانی دچار لک می شوند ، استفاده از آن ها به افرادی که در طول روز به صورت دائمی از سیگار ، قهوه یا مواردی از این دست استفاده می کنند ، توصیه نمی شود.
  2. افراد دارای دندان هایی با آناتومی یا الگویی خاص
  3. در مواردی که دندان ها نیاز به تغییرات زیادی داشته باشند ، ارتودنتیست این روش را پیشنهاد نمی دهد. زیرا بریس های سرامیکی ، نسبت به بریس های فلزی ، توانایی تحمل فشار کمتری را دارند.

ارتودنسی سرامیکی

معایب ارتودنسی سرامیکی

  • این بریس ها نسبت به بریس های فلزی شکننده هستند ، و ممکن است دچار ترک یا شکستگی شوند.
  • تعداد جلسات درمانی با بریس های سرامیکی ، نسبت به بریس های فلزی بیشتر است.
  • این روش درمانی نسبت به ارتودنسی فلزی هزینه بیشتری دارد.
  • به دلیل سخت تر بودن جنس بریس های سرامیکی از مینای دندان ، ممکن است در هنگام تماس بریس ها با دندان ها یا هنگام خارج کردن آن ها ، مینای دندان دچار آسیب شوند.

مدت زمان درمان با ارتودنسی سرامیکی

شدت مشکلات دندانی یا فکی و میزان به هم ریختگی و شلوغی دندان ها ، سبب می شود که مدت زمان درمان با این دستگاه ارتودنسی در بیماران مختلف متفاوت باشد. معمولا مدت زمان صاف کردن دندان ها و اصلاح طرح لبخند با بریس های سرامیکی ، بین 6 تا 18 ماه متغیر می باشد و ممکن است در بعضی از افراد ، درمان حتی تا 36 ماه به طول بیانجامد.

مراقبت های بعد از ارتودنسی سرامیکی

  1. رعایت بهداشت دهان و دندان از مهم ترین نکاتی می باشد که پس از ارتودنسی باید رعایت شود.
  2. حتما برای مسواک زدن از خمیر دندان و مسواک های مخصوص استفاده شود.
  3. استفاده از نخ دندان فراموش نشود.
  4. برای مصرف دهانشویه جهت شستشوی دندان ها پس از مشورت با دندانپزشک می توانید از آن استفاده کنید.
  5. بهتر است مدت زمان مسواک زدن بین 5 تا 7 دقیقه به طول انجامد.
  6. البته در روز های نخست مدت زمان مسواک زدن طولانی تر می شود اما پس از گذشت چند روز مدت آن کوتاه تر می شود.

ارتودنسی سرامیکی

هزینه ارتودنسی سرامیکی

در حالت کلی اگر بخواهیم درباره هزینه درمان با این نوع ارتودنسی را بیان کنیم باید بگوییم هزینه ارتودنسی نامرئی و سرامیکی به دلیل مزیت هایی که دارند کمی از دیگر ارتودنسی ها بیشتر است، اما برای آگاهی دقیق از هزینه این درمان باید تحت معاینه و بررسی دندانپزشک یا ارتودنتیست مجرب قرار بگیرید.